Foredrag: Kvensk tradisjon i Nord-Troms ved Bjørnar Seppola lørdag 17.03.2018

Foredrag: Kvensk tradisjon i Nord-Troms  ved Bjørnar Seppola lørdag 17.03.2018

I anledning Kvensk lørdag på Halti presenterer Nord-Troms museum og Halti kvenkultursenter

Kvensk tradisjon i Nord-Troms ved Bjørnar Seppola.

Musikkinnslag ved NTRMs formidler Kristin Mellem

Lørdag 17. mars kan du møte Bjørnar Seppola på Kvensk lørdag på Halti! Foredraget starter klokka 11.30.

Seppola skal snakke om kvenkultur i Nord-Troms, og har med seg Kristin Mellem på fele og sang. Det blir også anledning til å kjøpe CD-en Kvenskfinsk tradisjon i Norge.

Bjørnar Seppola er vokst opp i Skibotn, og snakker flytende kvensk. Han har master i finsk fra Universitetet i Tromsø, og er kjent for sin store kunnskap om kvensk historie, språk og kultur. Han har tidligere vært leder i Norske kveners forbund, og har gjennom et langt liv arbeidet utrettelig for kvensaken. Seppola er i dag leder for Kvenlandsforbundet, og har i flere tiår vært en av de mest markante skikkelsene innenfor kvensk samfunnsdebatt i Norge. Nord-Troms museum og Halti kvenkultursenter er glad for å introdusere den velkjente og kunnskapsrike kulturbæreren fra Skibotn som årets foredragsholder.

I 2012 ble CD-en Kvenskfinsk tradisjon utgitt på Etnisk musikklubb. Her framfører Bjørnar Seppola kvensk tradisjonsmusikk sammen med sin søster Elin Seppola Brandvoll og Väinö Nilssen. Det er en meget vakker CD, både med tanke på musikk og layout. Det medfølgende tekstheftet er nesten som et minileksikon, med oversikt over kvenenes historie og språk, fulgt av et kapittel om fornorskingen. Alle sangene har en kort bakgrunnstekst. Kvenske musikktradisjoner i Norge er også beskrevet, alt oversatt til engelsk.CD 1 inneholder 28 sanger med de tre sangerne. På CD 2 hører vi 32 eldre opptak fra Bjørnar Seppola og Terje Aho sin historiske musikkdatabase.

Vi håper mange finner vegen til Halti denne lørdagen, dette er en sjelden mulighet til å få med seg levende kvensk historieformidling.

Fredag 16. mars vil hele trioen være om bord på Kvenferga over Lyngenfjorden, sammen med andre kulturformidlere (se egen sak).